diumenge, 11 de novembre de 2012

VOT ÚTIL INDEPENDENTISTA

Com obtenir els resultats de la coalició que no van fer els nostres líders

Us presento una manera d'obtenir més diputats independentistes amb els mateixos vots que ens pronostiquen les enquestes!

Antecedents

Tot i la transcendentalitat del moment i de les eleccions que afrontem el proper 25N, els líders independentistes van donar al seu potencial electorat una nova decepció en no arribar a un acord per fer una gran coalició. Així, a més de mantenir una divisió del vot independentista es corre el risc que algun potencial votant, decebut i desilusionat, no voti cap de les opcions que finalment es presenten a les eleccions.

Però, bé, el temps per a fer coalicions va passar i ara toca recuperar la màxima il·lusió i votar per obtenir el millor resultat per a l'independentisme a la composició del proper Parlament. La realitat la veurem el 25N, però ara, la situació de la qual partim, segons moltes enquestes, és la següent: ERC puja força i SI i les CUP corren el risc de quedar sense representació parlamentària. Ningú no creu que les enquestes siguin imparcials. Totes tenen part de "cuina". Veracitat o no a part, les enquestes poden tenir un efecte en l'ànim d'alguns votants i pot condiciona-los el vot en el sentit que marquen les enquestes. Pot, per exemple, provocar desànim en potencials votants de CUP i SI per la possibilitat que el seu vot sigui "perdut".

Doncs bé, en l'estudi que mostro a continuació pretenc tornar l'ànim a tots els votants independentistes desanimats per la no-coalició i per les enquestes i els suggereixo la manera de treure més partit del seu vot.

Proposta

He escollit com a punt de partida l'enquesta de RAC1 apareguda el passat 5 de novembre, ja que en disposo una mica el detall dels vots per circumscripció. Però els resultats que mostro, amb petites variacions, són igualment vàlids per a d'altres enquestes, inclosa la que avui publica La Vanguàrdia.

L'enquesta de RAC1 dóna 15 escons a ERC (330.851 vots) i 0 escons a SI i a les CUP (69.937 vots i 60.809 vots, respectivament). En total són 461.597 vots indepedentistes i 15 escons, lluny de la vintena que la coalició que no es va fer es preveia que podia tenir i esdevenir així, clarament, la segona força al Parlament.

Doncs bé, meravelles de la llei electoral, aplicant la llei d'Hondt, si fem un petit transvasament de vots de poc més de 75.000 vots d'ERC a SI i a les CUP, s'obtenen els següents resultats: 12 escons a ERC (251.851 vots), 4 escons a SI (105.937 vots) i 4 escons a les CUP (103.809 vots). En total els mateixos 461.597 vots, i 20 diputats. 5 diputats més per a l'independentisme. I, evidentment, 5 diputats que no obtindrien les altres forces que es presenten, és a dir, 5 diputats menys per a l'autonomisme o l'unionisme. Aquest major rendiment dels mateixos vots s'obté només que entre el 20 i el 25% dels potencials o indecisos votants per ERC es decideixin per SI i CUP.

Algú podria objectar que concentrant el vot en ERC es podria obtenir el mateix efecte. Doncs no. Suposem que les tres quartes parts (75%) dels potencials o indecisos votants per SI i les CUP passessin a votar ERC. Això és un transvassment d'uns 100.000 vots. Doncs bé, en el millor dels casos podria obtenir-se un increment de 3 escons i pujar fins a 18. I això amb un major transvasament de vots que en la primera opció i suposant que quasi tots els potencials votants de SI i CUP canvien el seu vot, una opció molt inversemblant i, per tant, molt més difícil de produir-se que l'opció primera que defenso en aquest estudi.

L'opció que defenso, a més, pot tenir un efecte addicional i que no he inclòs a l'estudi. Pot tenir un efecte encoratjador de possibles votants que, desilusionats, pensaven quedar-se a casa o votar qualsevol altra cosa, i fer-los votar per la combinació que proposo. Això faria incrementar, fàcilment, 1 o 2 diputats més.

Conclusió

Evidentment les dades que presento són tot suposicions teòriques. Per començar pot ser que les enquestes no estiguin reflectin la realitat i que el punt de partida de tot l'estudi ja no sigui cert. Què hi perdríem? Res, perquè el que defenso és una millor distribució del vot independentista. Si s'acaba produint, de fet, no sabrem mai si les enquestes fallaven o si fets com el present estudi han fet variar el sentit del vot.

És a dir, tots aquells que volíeu votar independentista però que després de la no-coalició o de les enquestes us heu desanimat o dubteu i, en conseqüencia, anàveu a no votar, a votar no-independentista per manca de credibilitat o anàveu a concentrar el vot independentista en recerca de seguretat: no ho feu! Voteu en llibertat, voteu independentista, i voteu els diferents partits independentistes que es presenten, CUP, SI i ERC, sense por, perquè així obtindrem millors resultats que els que preveuen les enquestes.

El que pretenc és animar a tots els independentistes. El que pretenc és mostrar la manera més efectiva que tenim, a partir de la situació de partida actual, d'obtenir la millor representació parlamentària per a l'independentisme. I així, assolir en conjunt, la segona posició al Parlament, que és allò que el poble volíem quan demanàvem que es formés la gran coalició independentista.

Tots junts, en el proper Parlament, podrem demanar a les altres forces sobiranistes, CiU i ICV, que ens acompanyin en el camí per dur el nostre país cap a la independència. Ànims, compatriotes!

Taula resum amb els escons corresponents a les diferents opcions. L'opció 2 és la defensada en aquest estudi
Opció
Viabilitat
ERC
SI
CUP
TOTAL
1- esquestes
Virtual
15
0
0
15
2- vot útil
A les nostres mans
12
4
4
20 o més
3-concentració de vot
Irreal
18
0
0
18, màxim

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant el teu escrit, Ramon, gracies. Jo estic donant-li voltes a la idea de quina es la opcio que li dona maxima rendibilitat al meu vot. Com ho planteges esta clar que votant aquestes opcions que proposes el vot sobiranista treura mes escons. El dubte que tinc es: El govern central prefereix Ciu amb majoria absoluta o sense?

Vis Luminis ha dit...

Benvolgut Ramon, m'he mirat això que dius, i no entenc una cosa, a Lleida com queda tot això? estàs parlant del vot com si fos a tot arreu el mateix.
josep

Ramon Munné ha dit...

Resposta a Anòmim-1

No n'estic segur de què prefereix el govern central sobre CiU. Creec que el que no vol és que els partits declarats indepdendetistes siguin molts. I ai`xo no incliu CiU. CiU farà més o menys en funció d quants siguin SI, ERC, CUP. cal votar independència

Ramon Munné ha dit...

Vis Luminis,

els 4 escons de SI i de les CUP en el model que presento vénen de Barcelona i Girona, que és d'on més vots tenen.
L'estudi parteix dels llocs on és més probable que obtinguin representació. Però també esmento que poden obtenir encara més escons si la gent perd la por a votar-los. I això aplica a Lleida i a Tarragona. D'entrada hi tenen menys vots, però amb una mica d'esperit 11S tenen l'escó a l'abast.

Ramon

Títol

Visualitzacions de pàgina l'últim mes