dissabte, 25 de juliol de 2015

NO ES VOTA EL PRESIDENT

L'anunciat cap de llista de "Catalunya sí que es pot", Lluís Rabell, ha tornat a fomentar, potser inconscientment, la ignorància entre la població pel que fa a com funcionen les eleccions a Catalunya. Declaracions com les seves són massa freqüents entre els líders polítics. Cal exigir-los que coneguin les lleis electorals i que en fomentin el coneixement, així com la seva revisió i modificació quan calgui.

ElPuntAVUI.cat
Ahir digué: "Jo em presento perquè aspiro a ser president de la Generalitat. No tots els candidats ho diuen així ni es postulen per presidir el govern". Molt bé. Molt lícit. El que no està tan bé és el que intencionadament volia donar a entendre, que d'altres caps de llistes no es postulaven per presidir el govern, talment com si això fos un defecte, gairebé un engany o fins i tot una petita trampa legal contra la llei electoral vigent. Això és el que no està bé, no és gens ètic i demostra poca talla política.


Recordaré què diuen les lleis electorals a Catalunya pel que fa a les eleccions al Parlament i a les municipals:

En les eleccions al Parlament de Catalunya, els electors escullen els 135 membres del Parlament de Catalunya, els quals escolliran el president de la Generalitat.
Un cop realitzades les eleccions i constituït el Parlament, el president del Parlament de Catalunya realitza un torn de consultes amb els diferents representants dels grups polítics i, en funció del desenvolupament de les converses, proposa un candidat a la presidència de la Generalitat que obligatòriament ha de ser membre del Parlament entrant.


Fixeu-vos: "...membre del Parlament entrant..", no cap de llista de cap candidatura ni postulat o no postulat.

Resultat d'imatges de parlament de catalunya el punt avui
ElPuntAVUI.cat
A les eleccions municipals, els ciutadans escullen els seus representants en els plens municipals, els quals són coneguts com a regidors.
L'alcalde l'escull el ple de cada ajuntament entre els caps de llista de les formacions que han obtingut representació

Fixeu-vos: aquí sí que el ple de l'Ajuntament escull entre els caps de llista (que òbviament no cal que es postulin). Tanmateix, cal afegir que no diu que hagi de ser la llista més o menys votada, només un dels caps de llista.

És a dir, votem regidors i diputats, no alcaldes ni presidents. Per tant, parlem clar i no emboliquem la troca, si us plau.

1 comentari:

Pere Segura ha dit...

Moltcomplertes les consideraacions.
Fan pena algú fatxenda, que fa nonmés loque "le pide el cuerpo" o algú del que haguéssim esperat més. o els que cerquen encara diferenciar-se a la manera adolescent sen prou grandets.

Títol

Visualitzacions de pàgina l'últim mes